Óvodapedagógus-képzés átalakítás -2023. július 25.

2023.09.13.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének közleménye
    Budapest, 2023. július 25., kedd (OS) – Óvodapedagógus-képzés átalakítás

    Az utóbbi időben több egyes felsőoktatási tárgyú miniszteri rendelet módosításáról szóló tervezet látott napvilágot.
A legmegdöbbentőbb az óvodai szakemberek képzését módosító rendelet. A kormány az óvodai nevelői képesítést a Magyar Képesítési Keretrendszer 6. szintje mellett, az 5. szinten megszerzett képesítést is legitimálja („óvodai nevelő” elnevezéssel). Úgy gondoljuk, hogy ez a hazai óvodapedagógus-képzésben elért BA szintű képzés elsorvadásához vezet. A leendő középfokú képzés a szakképzési ágazati irányításhoz tartozna és nem a köznevelési intézményekért is felelős Belügyminisztériumhoz. A két szint mellett kétféle irányítást is tartalmaz a felvázolt terv. A kormányzat megoldást próbál adni a köznevelési intézmények mellett az óvodákban is mutatkozó nagyfokú pedagógushiányra. Erre a helyzetre egy átfogó, megnyugtató megoldást kell találni. Az óvodapedagógus-képzés színvonalának csökkentése nem eredményezi az ágazat problémáinak megoldását, hanem még tovább súlyosbítja az eddigi helyzetet.
A kormányzat elképzelése az Európában jellemző óvodai nevelők képzésétől is eltérne, mert Európában a Képesítési Keretrendszer 6. szintjén képeznek óvodapedagógusokat.
Elutasítunk minden olyan kezdeményezést, mely az óvodai nevelő képzés színvonalának csökkenését eredményezi, az egyre nagyobb kihívások elé állított pedagógusképzés vonatkozásában.
Felkérjük a kormányzatot, hogy a módosításokat minden esetben előzze meg szakmai és érdekvédelmi egyeztetés.

     Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

Forrás: http://os.mti.hu/hirek/178636/a_felsooktatasi_dolgozok_szakszervezetenek_kozlemenye

Infomációk

Közösségi média