A BME is aláírás gyűjtésbe kezdett

2024.03.12.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is nyílt levelet fogalmazott meg a fenntartó részére, elkezdődött a dolgózói aláírásgyűjtés. Az FDSZ támogatja kezdeményezésüket.

NYÍLT LEVÉL AZ ÁLLAMI FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK FENNTARTÓJÁNAK

2024. február 21.

Csatlakozva az Eötvös Loránd Tudományegyetem dolgozói kezdeményezéséhez, mi, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem alulírott dolgozói elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a közoktatási szektorban zajló bérrendezéssel egy időben a Fenntartó továbbra sem biztosít forrást a magas színvonalú egyetemi oktatáshoz és kutatáshoz, továbbá a tisztességes bérezéshez és hallgatói juttatásokhoz.

Fontos és örvendetes, hogy a közoktatásban dolgozó pedagógusok béreit megemelték, ezt régóta nagyon időszerűnek tartottuk. Öröm, hogy az egyetemünkön 2020-21-es tanévben végzett MSc mérnökök bruttó átlagjövedelme építész, vegyész-, közlekedés-, bio- és gépészmérnöki területen 600 000 forint körüli, míg villamosmérnöki, mechatronikai mérnöki területen bruttó 750 000 forint feletti. (forrás: diplomantul.hu)

Ezzel szemben az egyetemi oktatók alapbére meg sem közelíti a diplomás mérnöki átlagkeresetet. Egy PhD fokozattal rendelkező egyetemi adjunktus havi alapilletménye bruttó 277 200 Ft, ami a munkáltatói döntésen alapuló 40 600 Ft, valamint a garantált bérminimumra történő 48 800 Ft kiegészítéssel együtt bruttó 366 600 Ft. A vezető beosztású egyetemi docensek bruttó garantált havi bére is csupán 535 200 Ft. A doktoranduszok – akik általában mind a kutatási, mind az oktatási, mind az adminisztrációs teendőkből kiveszik a részüket – a tanulmányaik első két évében 140 000 FT, második két évében 180 000 Ft havi ösztöndíjat kapnak, amelyből képtelenség ma Magyarországon megélni. A dolgozók és doktoranduszok közül sokan a tisztességes megélhetés érdekében másod-, harmadállást kényszerülnek vállalni, ami hamar kiégéshez és az egyetemi pálya elhagyásához vezet.

Jelen levél aláírásával egyetértésemet fejezem ki azzal, hogy elengedhetetlen:

  • a munkáltatói döntésen alapuló illetmény (2021-22-től bevezetett “15+15%”) beépítése az alapbérbe,
  • az így létrejövő garantált alapbérek legalább 50%-os azonnali emelése minden munkakörben és beosztásban; az oktatói-kutatói és a közalkalmazotti bértáblák felülvizsgálata,
  • a nemzetgazdasági átlagnak megfelelő garantált tanársegédi bérminimum bevezetése és bértáblában való rögzítése; a további oktató kollégák, illetve a kutatást-oktatást támogató kollégák bérezésének és a doktoranduszok ösztöndíjának ehhez igazítása,
  • inflációkövető garantált éves emelés.

Magyarország elemi érdeke, hogy a műszaki és tudományos képzés gerincét adó állami fenntartású egyetemén, és minden további állami fenntartású felsőoktatási intézményben:

  • szűnjön meg a méltatlan bérhelyzet miatt már megindult munkaerő-elvándorlás,
  • az oktatói, valamint az oktatást-kutatást támogató munka méltó ellentételezéssel folyjon,
  • a tudományos pálya újra vonzóvá váljon, és fiatal oktatóink számára is tervezhető legyen a jövő.

A Műegyetem nélkül nincs műszaki innováció és versenyképes gazdaság! A Műegyetem Közkincs!

Infomációk

Közösségi média